В Дупница стартираха Европейската седмица на спорта #BeActive

В Дупница стартираха Европейската седмица на спорта #BeActive

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов приветства учениците, взели участие в спортния празник в Дупница, част от Европейска седмица на спорта #BeActive, пише Blagoevgrad.eu. Андонов посети Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, в което се проведе открит час по физическо възпитание и спорт, в който се включиха над 100 деца, както и професионални треньори. На празника присъства и заместник-кметът по социалните дейности и духовно развитие на Община Дупница – Крум Милев. „Радвам се да видя, че на събитието днес присъстват толкова много деца. #BeActive е една инициатива, която има за цел да накара повече млади хора да спортуват. Защото спортът означава здраве, здрав дух в здраво тяло. И този, който спортува, не боледува, той може да се развива. Спортът учи на ред и дисциплина, а те помагат за реализирането на всички цели в живота“, каза в приветствието си зам.-министър Андонов.
Учениците от най-голямото училище в общината демонстрираха уменията си по различни видове спорт. На най-добре представилите се от тях, Андонов връчи специални подаръци-топки, раници, фризбита и други.
Европейската седмица на спорта #BeActive е инициатива на Европейската комисия за насърчаване на заниманията със спорт и двигателната активност сред населението в Европа и се провежда за четвърта поредна година у нас. Основната тема на кампанията е „Бъди активен“, като целта е да се увеличи броят на физически активните граждани, защото спортът повишава качеството на живот, подобрява здравето, намалява икономическите разходи на домакинствата и носи послание за толерантност.
Национален координатор на инициативата за България е Министерството на младежта и спорта. Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България са част от проекта на ММС „Бъди активен – избери твоя спорт и се забавлявай“, който е съфинансиран по Програма „Еразъм +“.
След спортния празник в училище, зам.-министър Андонов се срещна с кмета на Община Дупница – инж. Методи Чимев, на която го запозна с инициативата, нейните цели и как е протекъл откритият част по физическо възпитание в училището. Двамата обсъдиха значимостта на спорта сред младото поколение. Инж. Чимев отбеляза изключителната организация на трите световни първенства през месец септември и посочи, че именно подобни инициативи вдъхновяват децата да се занимават със спорт.

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *