• PR

Покупка на парцел – ограничаване на риска

Интелигентният и обигран инвеститор, независимо от това какво ще построи върху закупената земя, може да превърне всеки метър от нея в добра инвестиция. Той знае какво да търси, как да черпи информация от експертите включени в оценката на проекта и да направи своите предварително проучвания.

Не всички обаче са родени добри инвеститори, но се налага в даден момент от живота да търсят изгодни оферти за парцели, за да построят къща, стопанство, производствена линия и т.н. Ето защо, в тази статия ще се опитаме да ограничим риска преди закупуването на парцел, като запознаем потенциалните купувачи с някои основно стъпки и правила.

Определете целите и изискванията към вас самите и към имота / парцела. Хората купуват земя и търсят оферти за парцели по най-различни причини. Някой дори виждат закупуването на парцел като алтернатива на закупуването на готово жилище, защото земята може да представлява по-дългосрочна инвестиция. Така че е добре предварително да определите с каква цел ще купите парцел. Защото точно целта задава посоката, в която ще се развият следващите ви постъпки.

Независимо от целта, увереността и самочувствието на купувача, правилото преди покупка си остава едно: нека купувачът има едно наум. Успехът в успешното придобиване на земя е свързан със задълбочено проучване, със смекчаване на рисковите ситуации, с добър инвестиционен план, а за да достигне до успех, всеки купувач, трябва да си зададе няколко важни въпроса. Отговорете си на въпросите!

Има ли ясна цел?

Обявите на парцели предлагат ли съответствие с целите?

Има ли наличен бюджет, за да покрие покупката?

Препродажбата ще реализира ли печалба?

Купувачът може да си зададе още десетки въпроси, но ще трябва да започне да отговаря на най-важните от тях. Защото дори да има ясна цел, ако обявите в неговия регион не покриват изискванията за реализиране на плановете, това може адски много да промени стратегията. Тоест в някои моменти се изисква в играта да влезнат и личните качества. Ако земята, която е годна да изпълни плановете ви се намира по-далече от очакванията ви, ще рискувате ли да заминете и да започнете реализация в непозната за вас среда?

 

Отговорът на тези въпроси е само началото на нещо, което ви предстои. Ако отговорът е положителен за всички от тях, следва да започнете проучването на избрания парцел. Положителният отговор на тези четири въпроса също така не минимизира риска при закупуването, но дава допълнителна смелост за реализиране на следващите етапи.

 

Трябва да обезпечите цялата налична информация, която е дадена в обявата и която ще получите от разговорите с брокерите или собствениците. Рисковете се ограничават когато имате яснота за цялата нормативна база, за законовата рамка, за стойността на земята и всичко друго важно като информация.

 

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *