Как да изберем добър нотариус

Сигурно повечето от Вас, читателите на Дупница ИНФО знаят, че нотариусът е служебно лице, назначено от държавата да узаконява и изповядва сделки – в това число, прехвърляне на движимо и недвижимо имущество, нотариални актове за завещание, отмяна на завещания, протоколи за съхранение, нотариални актове за собственост, нотариални покани, удостоверение на съдържание, удостоверение на подписи и документи и много други.

В населените места над 10 000 души се определят нотариуси съответно: Ако градът е с 20 000 души и повече – два нотариуса, ако е 100 000 – 10 и т.н.

Това е обща информация, която повечето от Вас знаят. По-интересно е какво трябва да гледате, когато дойде времето за заверка на документи, т.е. как да изберете нотариус, който да изповяда сделката ви.

Много е важно нотариусът да присъства в камарата на нотариусите в България.

Адресът, на който могат да се правят справки е : https://notary-chamber.bg/. При посещение на сайта, в секция “Нотариуси” имате филтър, от който можете да персонализирате, по номер, по град, име и фамилия, и по пощенски код.

Например, ако изберете нотариус в Бургас, то ще Ви се покажат повече от 30 нотариуса. Тук е мястото да споменем, че в населено място се полага по един нотариус на 10 000 жители.

Любопитно е още да споменем, че в сайта на нотариусите в България, освен нотариусите, са вписани и помощник-нотариусите.

Изключително важно е да сравнявате, да проверявате, да гледате и потребителските отзиви и едва тогава да преминавате към изповядване на сделка.

Друго важно нещо е да знаете, че нотариалната камара е организация на нотариусите в Република България, създадена съгласно Закона за нотариусите и нотариалната дейност и в нотариалната камара членуват всички нотариуси, вписани в регистъра на камарата. Нотариалната камара организира и подпомага нотариалната дейност на нотариусите, полага грижи за опазване и издигане престижа на професията, поддържа международни контакти със сходни организации в чужбина.

Финални думи. При изборът на нотариус, едно от първите правила и задължения е да се уверите, че присъства в камарата. Ако не присъства, то Ви съветваме да не преминавате към послеващи действия, а СПЕШНО да изберете друг нотариус.

Другото важно нещо е да следите потребителските мнения. Повечето нотариални кантори са позитивни и отзивчиви служители и вярваме, че ще останете удовлетворени от изповядването на сделка.

Последният ни съвет, той касае подготовката на документите, т.е. не чакайте денят на сделката, а дни по-рано се консултирайте какви документи да приготвите. Това ще спести време  и ще помогне за финализиране на документите.

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *