• PR

Да премахнем еднократните пластмасови отпадъци от своята кухня

Всички знаем, че пластмасите за еднократна употреба се ползват само веднъж, преди да бъдат изхвърлени за рециклиране. Нещо, което не всички правят. Пластмасовите артикули включват найлонови торбички, сламки, бъркалки за кафе, пластмасови бутилки за вода и напитки, както и пластмасови кутии за опаковки. Те се превръщат в голям проблем, защото тези пластмаси за еднократна употреба се озовават в сметищата, океаните, водните пътища, в цялата околна среда. А пластмасата никога няма да може да се разложи в студената морска среда, където липсва слънчева светлина. По-скоро ще се разпадне на малки парчета, наречени микро пластмаса, отделяйки токсични материали. А те лесно влизат в животинската тъкан, която пък служи за храна на хората чрез многобройните риби и морски видове, които използват на трапезата си .

Един от начините да се отървем от пластмасата за еднократна употреба е да преминем към живот без отпадъци. Кухните във всеки дом са места, където хората са склонни  да използват много пластмаса за еднократна употреба, включително фолио, еднократни прибори и съдове, прекомерно много пластмасови опаковки.

А има няколко прости стъпки, за да направим не само своята кухня, но и своя живот по-екологични и по-здравословни.

-Да кажем сбогом на домакинското фолио. Тази крехка пластмаса е трудна за рециклиране и може да запуши и машини, които я преработват. Остатъците от храна могат да се съхранят и по други начини.  Алтернатива на домакинското фолио е хартия с пчелен восък, която може да се ползва повторно, да се мие и да се компостира.  Друга алтернатива на домакинското фолио е да се съхраняват храни в специални контейнери за многократна опаковка  или в стъклени буркани. Стъклото може да се рециклира на 100% за неопределено време, без загуба на качество и чистота. Може храната да се увие в кърпа или да се постави в купа, която да се покрие с кърпа – начин да се запазят хранителните продукти. Кърпата може да се прикрепи към купата с гумена лента, създавайки херметическо уплътнение.

-Да се откажем от еднократните съдове и прибори, които не подлежат на рециклиране и обикновено се оказват изхвърлени в кошчето. За да не увеличаваме и без това многото боклук на сметищата, може да използваме керамични чинии и метални или бамбукови прибори за многократна употреба. Тези материали могат да се използват отново и отново. Могат да се използват и компостируеми чинии или дъски, които се разпадат в природата за няколко месеца. Докато хартиените отпадъци се разграждат за 20 години, а тези, от стиропор – за стотици години.

-Да сменим еднократните сламки със сламки за многократна употреба от стъкло, стомана или бамбук, докато се наслаждаваме на своите напитки. Има дори компостируеми сламки, направени от хартия или от тесто.

-Да сменим пластмасовите торбички с варианти за многократна употреба. В много държави вече е забранено използването им, докато в други фокусът е насочен към рециклиране на найлоновите торбички. Какво по-удобно от торбата за многократна употреба за пазар. Това е чудесен начин да намалим отпадъците у дома, а може да насърчим и други да направят това.

-Купуването на храни в насипно състояние не само ще ни помогне да намалим употребата на еднократните опаковки, но и ще ни помогне да икономисаме пари. Всеки може да се запаси с ориз, боб, фъстъчено масло, подправки или микс от тропически зеленчуци от магазините за храни, които продават на едро и обикновено позволяват клиента да си носи собствени контейнери, торби за съхранение или стъклени опаковки, като в същото време самите те предлагат контейнери за многократна употреба без пластмаси.

Виждате, че не е толкова трудно да се заменят пластмасовите еднократни опаковки  или поне значително да се намали употребата им в ежедневието, като по този начин плавно и сигурно се премине към начин на живот без отпадъци.

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *