Топ 7 храни богати на лизин

Лизинът е незаменима аминокиселина с изключително значение за човешкия организъм. За разлика от други аминокиселини, тя не се синтезира от човека, ето защо трябва да се набавя от външен източник.

Ако не приемате хранителни добавки (вижте на Workout.bg), вие трябва непременно да помислите за включването в менюто си на някоя от следните храни, с които можете да си набавите от тази ценна аминокиселина.

Количеството лизин, от което се нуждае човешкото тяло е около 30 милиграма на килограм тегло, тоест един човек с тегло 80 килограма се нуждае от 2400 милиграма.

Телешко месо

Човешкото тяло се нуждае от малки количества лизин с всяко хранене за да поддържа стабилно нивото през деня. Само една телешка пържола от около 100 грама ще ви набави около 3,3 грама от незаменимата аминокиселина.

Птиче месо

Подобно на телешкото, една порция пилешки гърди или друго птиче месо също ще ви набави цялото нужно за деня количество лизин. Със 100 грама пилешки гърди, ще поемете около 3,1 грама лизин.

Свинско филе

Има около 2,8 грама лизин в една пържола свинско филе без мазнина, като това количество превишава нужния минимум за деня от аминокиселината.

Риба тон

Количеството лизин в рибата тон също е много добро. Една консерва риба тон със собствен сос ще ви набави около 2,7 грама лизин на ден.

Раци

В 100 грама месо от раци има около 1,7 грама лизин, което за повечето хора покрива минималната нужда от задължителен прием, но е малко под идеалното количество за деня.

Извара

В 100 грама извара има около 1,12 грама лизин, което покрива нуждите на две от храненията за деня. Ако се съчетае и с яйца за облет, количеството значително нараства.

Мляко

Млякото може сериозно да ви помогне да покриете дневната нужда от лизин. Една пълна чаша от около 250 грама прясно мляко ще ви зареди с над 700 милиграма лизин.

Бял боб

Белият боб е една от храните, които трябва да включвате в менюто си на редовна база, така че да сте сигурни, че получавате с храната си не само лизин, но и много други ценни за здравето хранителни вещества. Но тъй като говорим за лизин, нека добавим, че в по-малко от 100 грама продукт ще откриете поне 500 милиграма от тази аминокиселина.

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *