Със заупокойна молитва, както и поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязан най-черният ден в историята на Дупница – 4 януари


Със заупокойна молитва, както и поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязан най-черният ден в историята на Дупница – 4 януари (събота). През 1944 година, на тази дата, около 30 английски и американски самолети хвърлят над 100 бомби върху града и населението, в следствие на което загиват десетки мъже, жени и деца, както и цели семейства, а основни сгради за разрушени до основи. 61 човека намират смъртта си, а над 40 са ранени.
За трагичните часове около бомбардировките ще разкажат от Исторически музей-Дупница. Събитието ще бъде на плочата на загиналите при Дом на техниката и ще започне в 11 часа.

Ул. “Цар Освободител” в района на Наков мост ще бъде затворена за преминаване на МПС-та на 6 януари за времето от 10,30 часа до приключване на традиционния ритуал по изваждане на богоявленския кръст в Дупница. Водосветът ще започне в 11,30 часа, след което ще бъде хвърлено разпятието във водите на река Джерман.
Преди това, от 11 часа на паметника на Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя.

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *