• PR

Последиците от нелекуваните разширени вени: Защо не бива да ги пренебрегваме

Разширените вени не са само козметичен проблем, който засяга външния вид на краката. Това е заболяване, което може да има сериозни последици за здравето, ако не бъде лекувано навреме. Нелекуваните разширени вени могат да доведат до редица усложнения, които варират от лек дискомфорт до сериозни здравословни проблеми.

Хронична венозна недостатъчност

Продължителното налягане и натрупването на кръв в разширените вени могат да доведат до хронична венозна недостатъчност. Това състояние се характеризира с нарушена функция на венозните клапи, което води до затруднено връщане на кръвта към сърцето. Симптомите включват подуване, болка, усещане за тежест в краката и умора.

Трофични промени в кожата

Нелекуваните разширени вени могат да доведат до трофични промени в кожата, които се проявяват под формата на сухота, сърбеж, пигментация и изтъняване на кожата. В по-тежки случаи могат да се развият екзема и липодерматосклероза, които значително влошават качеството на живот на засегнатите лица.

Венозни язви

Едно от най-сериозните усложнения на нелекуваните разширени вени са венозните язви. Те обикновено се появяват в областта на глезените и са трудни за лечение. Венозните язви са болезнени и могат да бъдат източник на инфекции, което изисква дългосрочно лечение и специализирана грижа.

Венозна тромбоза

Разширените вени увеличават риска от развитие на венозна тромбоза, която представлява образуването на кръвен съсирек във вената. Това може да доведе до болка, подуване и зачервяване на засегнатата област. В някои случаи кръвният съсирек може да се откъсне и да пътува към белите дробове, което представлява сериозна заплаха за живота, известна като белодробна емболия.

Кървене

Понякога разширените вени могат да станат толкова тънки и разтегнати, че дори лек травматичен удар може да причини кървене. Тъй като вените се намират близо до повърхността на кожата, кървенето може да бъде обилно и да изисква незабавна медицинска намеса.

Кога да потърсим специалист

Ако забележите признаци на разширени вени или изпитвате симптоми като болка, подуване или промени в кожата на краката, е важно да потърсите медицинска помощ. Специалист по съдови заболявания или флеболог може да оцени състоянието ви и да предложи подходящо лечение (доплер на сънни артерии), за да предотврати развитието на по-сериозни усложнения.

Нелекуваните разширени вени могат да доведат до редица сериозни здравословни проблеми. Ранното разпознаване и лечение са от съществено значение за предотвратяване на усложнения и поддържане на здравето на краката. Не пренебрегвайте симптомите и потърсете ангиолог при първите признаци на проблем.

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *