Козметични ремонти: работа и характеристики на тяхното изпълнение

По правило къщите и апартаментите не изискват мащабни и основни ремонти с подмяна на електрически кабели, различни комуникации и преустройство. В такива случаи най-универсалното решение ще бъде обикновеният козметичен ремонт. Работата, свързана с извършването на този вид ремонт, не е плашеща по мащаб и със сигурност всеки може да се справи с нея без специално образование или опит.

Характеристики на козметичните ремонтни работи

Почти всеки човек от време на време осъзнава необходимостта от козметичен ремонт и свързаната с него работа в собствения си дом или общински апартамент.

Несъмнено всяко жилищно и нежилищно помещение рано или късно трябва да бъде актуализирано. Така например е обичайно да се подреждат офис помещения в София с козметичен ремонт всяка година.

Ако сте загубили усещането за свеж, новопостроен дом по отношение на вашия офис или жилищно пространство, тогава е време да започнете да го предекорирате.

Често дори експертите не могат да намерят границата, където свършват козметичните ремонти и започват основните ремонти. Всеки знае, че ако започнете с малко, като правите дребни ремонти, се появява необходимостта от по-сериозна работа. Освен това, в зависимост от различни нюанси, свързани с технологията на изграждане на сградата, както и материалите, използвани по време на предишния козметичен ремонт, процедурата за извършване на ремонт и неговият обем може да варира.

Въпреки това козметичните ремонти по правило се считат за такава работа, която е свързана с актуализиране на покритието и премахване на признаци на износване. Не можем да класифицираме ремонт в току-що построено помещение, без да е правен ремонт, като козметичен. Освен това козметичните ремонти не изискват големи финансови разходи или време. Но, както всеки знае, всеки ремонт може да се забави поради различни непредвидени работи и обстоятелства.

В много отношения крайният резултат и качеството на козметичните ремонти ще зависят от подготовката за работата. Трябва предварително да освободите стаята от мебели и предмети от интериора, за да не ги замърсите, или да съберете всички големи мебели в центъра на стаята, като внимателно ги опаковате с няколко слоя пластмасово фолио или друг подходящ материал, защото всеки знае, че работата по предекорирането на една стая е доста прашна.

Ако планът за извършване на козметични работи не предвижда възстановяване или пълна подмяна на подовата настилка, тогава тя също трябва да бъде добре покрита с помощта на плочи от твърда плоча или картон; можете, както при мебелите, да филмирате на няколко слоя. Местата, където са се образували фуги между временното защитно покритие, трябва да бъдат залепени със специална маскираща лента или обикновена канцеларска лента. В допълнение, маскиращата лента може отлично да се използва за защита на первази, както и на ключове и контакти, така че строителният прах да не се утаява върху тях, ако не бъдат демонтирани.

Козметичният ремонт започва с работа по премахване на неравности по стените и таваните. За да направите това, повърхностите се почистват, грундират и замазват. След подготвителния етап можете да използвате всякакви довършителни материали по свое усмотрение. Първо се подменя таванното покритие или таванът се боядисва/залепва. Следващата стъпка ще бъде тапетиране, но не трябва да бързате с тапети, преди да завършите работата по тавана.

Ако стриктно спазвате правилата за извършване на козметични работи по време на ремонт и спазвате тяхната последователност, то лесно ще бъде завършено навреме, без ненужни материални, физически и времеви разходи.

Решението за извършване на този вид ремонт винаги е по-лесно от извършването на глобални промени, тъй като не изисква много намеса.

Списък на козметични ремонтни дейности

Декорирането на помещенията може да се счита за основната категория козметични ремонти. Най-удобно и логично е да се класират видовете козметични ремонтни работи в рамките на довършителните работи според елементите, които изграждат помещението. Това са например стени, подове, врати, тавани, както и водопроводни инсталации – като цяло всичко, което трябва да бъде сменено или актуализирано.

 1. Стени. Основната работа в този раздел, разбира се, е почистване и изравняване с грунд, шпакловка и циклене, боядисване или лепене на тапети. В допълнение, стените могат да бъдат завършени с керамични плочки. Тази категория включва и работа, свързана с прозорци и радиатори, както и первази и тръби, минаващи наблизо.

 

 1. Подове.Това включва или реставрация на паркета, или пълна/частична подмяна на настилката. Това включва и полагане на линолеум, ламинат, плочки, както и смяна на первази. При необходимост на някои участъци може да се направи саморазливна замазка.
 2. Тавани.Този раздел включва всяка работа по тавана, от почистване и грундиране до боядисване. Козметичният ремонт обаче не включва монтаж на какъвто и да е вид окачен или окачен таван.
 3. Врати.Тук можете да актуализирате крилото на вратата, например, да шлайфате дървените части и да боядисате. Козметичните ремонти не включват смяна на врати и прозорци.
 4. ВиК.Тази категория включва само свързване на ново водопроводно оборудване към предварително инсталирани тръби. При козметични дейности не се предвижда подмяна на тръби.

Ако решите да ремонтирате апартамента си, цената на работата може да варира лично от вас. Например, изборът на боя днес е много широк по качество и ценови диапазон. Можете да изберете боя със силна миризма или да изберете хипоалергенна, без никаква миризма. Разлика в цената.

Съвети как да извършите козметични ремонти евтино

 • Добро лице за лоша игра.

Не бива да сте като „модните“ тенденции и крещящите маркетингови ходове на бъдещи продавачи. Ако ще избирате под, то той трябва да бъде преди всичко висококачествен материал, а не бреза, „за да прилича на дъб“, или линолеум, „за да изглежда като паркет“. Ако вашият бюджет не ви позволява да закупите наистина скъпи и висококачествени материали, по-добре е да изберете проста, но висококачествена и издръжлива инженерна дъска, в противен случай ремонтите ще трябва да се извършват често и външният вид на стаята също ще бъде евтино.

В допълнение към факта, че тази опция ще ви служи дълго време и вярно, тя също изглежда солидна и няма да се срамувате да покажете пода на гостите. Можете също така да намерите достойна алтернатива за кухнята, съблекалнята или банята. Например, вместо скъпи порцеланови плочки за козметични ремонти, можете да използвате евтини, но много издръжливи и красиви циментови плочки.

 • Оставете тавана на мира.

Не трябва да обръщате специално внимание на височината на тавана. В края на краищата, подреждайки там някакви сложни структури с невероятна украса, вие само отново призовавате обществеността да обърне внимание на това. Но напразно. Колкото и да ви се иска, класически таван с височина около 2,5 метра не може да бъде направен по-висок с никакви дизайнерски идеи или модерни трикове. Това трябва да се разбере и приеме.

За вашата къща или апартамент, например, високите и широки врати могат да играят много по-важна роля от неподходящия многоетажен таван в различни цветове и с ярко флуоресцентно осветление.

Проявявайки въображение и креативност, можете например да удължите малко вратите между стаите или да спуснете дръжките на вратите с няколко сантиметра. В този случай можете визуално да увеличите височината на помещенията, без да прибягвате до ненужни разходи.

 • Когато избирате боя за стени, помислете за потока от цветове в дома ви.

Има правило за контраст между съседните стаи. Така че дизайнерите предпочитат да направят тъмен коридор, ако за хола са избрани светли цветове. Това ще се отрази на резултата, наистина ще ви хареса, но бюджетът, изразходван за боя, ще остане същият, както ако сте избрали един цвят.

 

 • Купете модулни шкафове от ламинат в магазин и поръчайте врати за тях от добър дърводелски магазин.

Това решение ще бъде много рационално както за съблекалнята, така и за спалнята и кухнята. Никой няма да знае за вътрешното съдържание, защото вратите и фасадите от добър майстор ще говорят сами за себе си, правейки вашия интериор наистина необичаен и шик.

Ако все пак се спрете на готовата версия, не я усложнявайте, нека панелите на вратите са обикновени правоъгълни, а фасадите тъмни.

Не забравяйте, че колкото по-светло е дървото, толкова по-евтино и по-малко благородно изглежда. Също така, ако успеете да спестите пари от корпусни мебели, не забравяйте да закупите качествени дръжки за тях.

 • Ако нямате пари за добър килим, потърсете килим от вискоза или смесени влакна, който имитира копринен или вълнен килим.

Почти всеки магазин за килими и мокети предлага на клиентите си услуга, с която всяко парче килим може да бъде превърнато в пълноценен килим. Сервирането обикновено се извършва срещу допълнителна малка такса.

 

 • Поставете завесите върху плътна подплата.

Всяка, дори най-простата тъкан за завеси ще изглежда привлекателна, ако шиете подплата към нея. Освен това, ако бюджетът ви не включва голяма сума за завеси, тогава не трябва да избирате тъкани с големи щампи, за да не оставяте много ненужни гарнитури при рязане: парите на вятъра. Освен това ще подчертае благоприятно вашия интериор и няма да бъде много скъпо, като изберете модел, при който гънките се поставят ръчно, вместо да използвате лента за завеси.

 

 • Комплект– набор .

Не трябва да запълвате новия интериор с комплекти от няколко лампи или дивани с фотьойли. Съвременният пазар ви позволява да покажете въображението си и да украсите апартамента си със стилни, интересни и евтини неща, които също ще направят престоя ви в апартамента удобен. Ако все пак искате да закупите някои комплекти, например лампи, тогава те могат да бъдат само сдвоени елементи, подредени в симетрична композиция.

 • Готови решения.

Що се отнася до водопровода, практически няма готови решения с приличен външен вид и качество. Например, по-добре е да изградите душ кабина, дори и в най-простия си дизайн, тя ще изглежда по-представителна от евтина акрилна кабина, която много бързо ще загуби външния си вид. Можете също така да изберете плочки, които са евтини, но издръжливи и приятни за окото, въпреки факта, че не правите основен ремонт в София, а козметичен ремонт и работа.

Ако трябва да смените водопроводното оборудване по време на козметичен ремонт, тогава не трябва да харчите много пари за изтънченост като мивки с необичайни форми и размери, като правило те не са много удобни. По-добре е да закупите обикновени умивалници и тоалетна, за да подчертаете например нюансите на стените, защото никой няма да се възхити на елегантността на вашия писоар или биде.

 

 • Рамкирайте картини, щампи, гравюри, фотографии и постери в прости, но дълбоки рамки със стъкло и винаги с подложка.

Тук можете да експериментирате с форми и размери, за разлика от водопроводните инсталации.

Дори детска рисунка или снимка, отпечатана у дома, ще блести с нови цветове, ако добавите широка и дълбока рамка, както и подложка от всякакъв цвят, защото малка рисунка върху голяма картонена подложка е наистина стилно и необходимо решение.

 

 • Уютът е друг колективен фетиш.

Съветският живот с изобилие от килими, дълги и масивни мебелни стени със скъпи и висококачествени кристали и подредени редици от нечетливи книги, тесни апартаменти останаха в съзнанието на нашите хора за дълго време и твърдо. Но не трябва да внасяте носталгични спомени от детството в съвременния живот, всичко това няма да добави комфорт към вашия апартамент.

Няма нужда да се притеснявате за комфорта при предекорирането. В обмислен, дори най-прост интериор, той ще стане неизбежна част. Но най-добре е да се избягват различни усъвършенствания под формата на бар плотове с камбани и свирки, като вграден аквариум, минибар, който се побира в главата на дивана, или огромни ламбрекени върху завеси.

 

 • Покажете малко чувство за пропорция.

Хубаво е да имате чувство за мярка във всичко, особено що се отнася до домашния текстил. Ярките одеяла и вътрешните възглавници са добри, но само наистина подходящи, а не 10 броя на 2 квадратни метра.

Едва ли ще харесате и спалното бельо, ако съдържа неприятни за тялото материали и изглежда сякаш отивате на карнавал. Много по-добре е хавлиите, одеялата и спалното бельо да са в светли и меки нюанси, които не изискват допълнително обзавеждане, което да оправдае цвета. А качеството, разбира се, се определя най-добре на пипане.

 

 • Също така е важно да не прекалявате със слонова кост.

Не трябва да се опитвате да направите интериора си като хотел от верига. Вие сте индивид, който има свои собствени цветови предпочитания. Много е лесно да изберете гама от цветове, като използвате палитрата на всеки производител на бои. Погледнете по-отблизо, може би все още нямате представа кой цвят ще ви стане любим, а козметичната работа за подобряване на дома ще се превърне в хоби!

Какво влияе върху цената на козметичния ремонт?

Цената на работата на 1 m 2 под при този вид ремонт е значително по-ниска, отколкото при други. Можете да видите ориентировъчни цени в интернет. Приблизителна, защото крайната цена се влияе от доста фактори:

 1. възраст на помещенията;
 2. условия за ползване;
 3. характеристики на дизайна;
 4. качество на първоначалното довършване;
 5. предишни ремонти.

Въпреки простотата на вземане на решение за извършване на козметичен ремонт, това може да се превърне в доста трудна задача. Разбира се, ако има такива възможности, препоръчително е да включите специалисти в него, като установите всички правила и срокове преди подписването на договора. Майсторите трябва внимателно да обмислят вашите предложения и желания относно начина на извършване на козметичния ремонт, работата, която планират, трябва да бъде ясно очертана, да бъде изготвен подробен разчет, както и списък на използваните материали.

Има няколко вида работи, които могат да бъдат извършени като част от ремонта, но не е необходимо да имате пълен списък от тях. В края на краищата най-вероятно не всичко във вашия дом е било активно използвано и голяма част от него не се нуждае от подмяна или възстановяване. Определете каква работа е включена в ремонта на апартамента във вашия случай, оставете само това, което е необходимо.

Използвайте следните категории, за да разделите обичайните козметични работи: довършителни работи, демонтаж и монтаж. Първата категория включва всичко, свързано с възстановяване на повърхността. Демонтажът включва почистване на помещението и премахване на всичко старо и ненужно. Монтажните дейности включват монтаж на ново осветително оборудване и др. Трябва да се отбележи, че обхватът на козметичните ремонти не включва работа по подмяна на електрически кабели.

Сътрудничеството с фирма „ВМ Ремонти” е надеждно и престижно. Специалистите, които работят тук, са професионалисти от най-високо ниво. Компанията ” ВМ Ремонти ” работи в цяла София и Софийска област.

 

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *