• PR

Как килограмите влияят на работата на сърцето? Съвети от д-р Камен Каменов

Сърцето е основният орган на кръвоносната система. Нашата кръв се движи през артериите, вените и капилярите благодарение на работата на сърцето.

Правилното функциониране на сърдечно-съдовата система допринася за снабдяването на телесните клетки с хранителни вещества и кислород. От работата на този деликатен и капризен инструмент – сърцето, зависи качеството на живота ни.

Затлъстяването може да стане причина за развитието на много заболявания, но сред най-големите проблеми е вредата, която то може да нанесе на сърцето.

Д-р Камен Каменов, опитен кардиолог и диетолог от Медицински център “Орто Пункт”, ще ви даде няколко съвета относно това как да контролирате килограмите си и да подобрите работата на сърцето.

Как затлъстяването влияе на сърцето?

Основната причина за затлъстяването е постоянният значителен превес на приема на хранителни вещества в тялото над тяхното изразходване.

Хората със затлъстяване са склонни да имат по-високо кръвно налягане, високи нива на лошия холестерол и ниски нива на добрия холестерол.

Наднорменото тегло също така води до инсулинова резистентност. С течение на времето инсулиновата резистентност причинява по-високи нива на кръвната захар, което в крайна сметка предизвиква развитието на диабет.

Високото кръвно налягане, високият холестерол и диабетът са известни рискови фактори за сърдечни заболявания. Колкото повече от тези фактори имате, толкова по-висок е рискът сърцето ви да заболее.

Дори и да нямате нито един от тези фактори, сърцето ви все така е изложено на риск. Хората, страдащи от затлъстяване, имат четирикратно повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност.

Излишните килограми и сърдечната недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е много сериозно заболяване, което не само влошава качеството на живот, но и застрашава самия живот. Около половината от хората, диагностицирани със сърдечна недостатъчност, умират през следващите пет години.

Излишната телесна мазнина води до увеличаване на обема на кръвта, което кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва цялата тази “допълнителна” кръв. Това причинява вредни промени в структурата на сърцето и неговата функционалност, които в крайна сметка водят до сърдечна недостатъчност.

Излишните мастни тъкани, особено в областта на корема, са вредни, защото произвеждат редица токсични вещества, като цитокини и адипокини, които увреждат мускулите на сърцето.

Съвети за по-здраво сърце

снимка: pixabay.com

Всяка загуба на тегло е полезна. Всъщност загубата на тегло с 3-5% ще намали лошия холестерол, както и нивата на кръвната захар в организма ви.

По-нататъшната загуба на наднормено тегло ще помогне за понижаване на кръвното налягане и допълнително намаляване на лошия холестерол, както и повишаване на добрия холестерол.

Ето и няколко съвета от д-р Камен Каменов, които ще ви помогнат да загубите тегло и да подобрите работата на сърцето си:

  • Пийте вода, особено преди хранене – пиенето на вода може да засили метаболизма ви с 24-30% в рамките на 1-1,5 часа, помагайки ви да изгорите калории;
  • Яжте яйца за закуска – замяната на вашата зърнена закуска с яйца може да ви помогне да ядете по-малко калории през следващите 36 часа, както и да загубите повече тегло и мазнини;
  • Яжте по-малко добавени захари – консумацията на захар е силно свързана с повишен риск от затлъстяване, както и с развитието на диабет тип 2 и сърдечни заболявания;
  • Приемайте по-малко рафинирани въглехидрати – рафинираните въглехидрати могат бързо да повишат нивата на кръвната ви захар, карайки ви да изпитвате глад и да увеличите количеството храна, което ще изядете през следващите часове.

Кръвни изследвания за сърце при добър кардиолог в София

Важно е да знаете в какво здравословно състояние се намира вашето сърце. Това важи с особена сила за хората, които имат проблем с наднорменото тегло.

В МЦ “Орто Пункт” можете да си направите преглед при кардиолог, на базата на който ще бъде оценена работата на вашето сърце.

Кръвните изследвания за сърце са важни, за да бъде предотвратено своевременно развитието на сърдечно-съдови заболявания и назначено правилно лечение при необходимост.

Подобрете здравето на сърцето си – отървете се от излишните килограми

Д-р Камен Каменов от Медицински център “Орто Пункт” ще ви помогне да подобрите хранителните си навици и да коригирате теглото си.

Това се постига посредством изготвянето на хранителен режим, който ще ви помогне да отслабнете и да имате здраво сърце.

Чрез загубата на излишните килограми вие ще върнете не само нормалния си начин на живот, но и високото си самочувствие. Опитайте сега – лесно е!

 

 

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *