• PR

Интериорен дизайн на четиристаен апартамент: стилове и преустройство

Четиристаен апартамент е най-подходящ за голямо семейство. Ако правилно разработите интериорния дизайн на четиристаен апартамент, като използвате разумно пространството, той ще стане стилен, практичен и удобен. Комфортното настаняване на жителите е осигурено не само поради голямото пространство, но и поради функционалното разпределение.

Общи препоръки за избор на интериорен дизайн на четиристаен апартамент

Голямата площ на четиристайния апартамент ви позволява да изберете всеки интериорен дизайн. Можете да дадете воля на въображението при избора на обзавеждане. Въпреки това собствениците на такива имоти често задават въпроси относно интериорния дизайн.

Четиристайните апартаменти обикновено се обитават от няколко души. И всеки от тях има свои собствени желания по отношение на интериора. А дизайнът на всеки апартамент предполага удобство и комфорт за всички членове на семейството.

Интериорният дизайн на четиристаен апартамент изисква спазването на някои точки:

 • стаите трябва да бъдат разделени;
 • съвкупността от всички детайли и елементи на интериора трябва да изглежда хармонично;
 • дизайнът на апартамента се поддържа в една посока;
 • няма нужда да прекалявате с количеството мебели;
 • интериорът на помещенията трябва да бъде възможно най-практичен.

Координация на работата

Разпределението в четиристайни апартаменти с голяма площ може да бъде неудобно и непрактично. Да предположим, че при наличието на голям вестибюл другите стаи са тесни. Тогава е най-добре да прибегнете до услугите на специалист дизайнер. Той ще вземе предвид мнението на всеки член на семейството и ще помогне с полезни съвети.

Възможно е сами да разработите дизайна на четиристаен апартамент. Спазването на определени условия ще спомогне за поддържането на простора и практичността на всички помещения на апартамента. Нека разгледаме най-важните моменти от интериорния дизайн.

  1. Първо се избира най-подходящият дизайн за апартамента.

Той трябва визуално да увеличава помещенията, като същевременно поддържа хармонията на комбинацията от функционалност и комфорт. Особено внимание в интериора на четиристайния апартамент е отделено на доминирането на светли цветове, осветление и практични мебели.

  1. Когато разширявате една от стаите, разберете дали други стаи се използват по предназначение.

Да предположим, че в четиристаен апартамент живеят само трима души. Тогава те се нуждаят само от три спални, а останалата стая може да бъде разширена или комбинирана с други. Ако е възможно, такава стая се комбинира с кухня, като по този начин се получава едновременно голяма кухня и трапезария.

  1. Използвайки правилната цветова палитра в интериорния дизайн на четиристаен апартамент, можете да подчертаете размера на помещенията.

Светлите цветове са еднакво подходящи както за малки, така и за големи стаи. Те правят четиристайния апартамент още по-просторен и удобен. Дизайнът на стените включва използването на светли цветове, с изключение на малки или контрастни шарки, които ограничават пространството и могат да разрушат цялостния облик.

  1. Подовото покритие в четиристаен апартамент може да бъде направено от всякакъв материал, който не е твърде ярък и съответства на цялостния дизайн.
  1. За довършване на тавана се използва вар, мазилка, монтиран е опънат таван, облицовката е изработена от лъскав или огледален материал.

При завършване на тавана в четиристаен апартамент е по-добре да се откажат от конструкции от няколко нива, тъй като те намаляват височината на стаите.

  1. Изберете мебелите си внимателно. Те трябва хармонично да допълват интериора, но в никакъв случай да не намалява пространството.

Практичен и стилен вариант на обзавеждане за четиристаен апартамент е малък модулен дизайн.

  1. Дайте предпочитание на точковия тип осветителни тела.

Осветлението в четиристаен апартамент трябва да бъде монтирано около периметъра на всяка стая. Залата също осветява центъра на стаята. Осветлението в спалнята трябва да е релаксиращо. А интериорът на кухнята включва лек акцент в зоните на прием и готвене.

Всеки елемент в стаята трябва да съответства на дизайна на нейния интериор.

Твърде ярките и контрастни детайли могат да развалят цялостния външен вид. Ако присъстват контрастни цветове, те трябва да се допълват взаимно. Идеалният вариант е да използвате бели и светли нюанси в интериора, придавайки на стаите простор.

Интериорен дизайн на 4-стаен апартамент в Панелен блок

В София има такъв тип апартаменти като четиристаен панелен апартамент. Неговите собственици почти винаги се сблъскват с трудности в интериорния дизайн. Въпреки че оформлението на апартамента е доста просто, а площта му обикновено е 70-90 квадратни метра. м., тоест като в стандартен апартамент.

В интериорния дизайн на 4-стайни апартаменти е важно да се спазват две основни условия: изолацията на стаите и запазването на свободното пространство.

Нека да разгледаме как да направим удобно оформление на апартамент за всички членове на семейството.

Коридор

Антрето е лицето на собственика на апартамента. Така че неговият дизайн трябва да е на върха. Размерите на коридора обикновено са ограничени, а самият той е тесен коридор. Това създава трудности както с подреждането на мебелите, така и с интериорния дизайн.

Има техника, която ви позволява да коригирате това оформление на апартамента: разделянето на коридора на входната зона и хола. Така че на входа са поставени мебели и устройства за съхранение на връхни дрехи и обувки. А меко кресло или тахта в зоната на антрето създава релаксираща атмосфера.

Разделянето на зони в интериора се извършва с помощта на различни повърхностни покрития (таван, стени и под).

Обикновено дизайнът на коридора предполага наличието на килер, тъй като той перфектно изпълнява функцията за съхранение на неща и изглежда страхотно в интериора на всеки стил.

В интериорния дизайн на 4-стаен панелен апартамент с широк коридор можете да използвате различни стилни дизайни, освен това от двете страни на стаята. След това в коридора ще има място за съхранение на прахосмукачка или дъска за гладене.

Кухня

Колкото по-голямо е семейството, толкова повече съдове и прибори са необходими. А в четиристайните панелки често няма къде да ги поставят.

Едно от оригиналните дизайнерски решения е да поставите кухненския комплект с буквата U и по този начин да освободите място.

 

Друг начин да увеличите пространството в интериора е да замените обичайната маса със сгъваем плот, който ще продължи широкия перваз на прозореца. Това наистина е много удобно и практично, но е уместно само ако четиристайният апартамент се намира в тухлена къща.

 

Всекидневна-кухня

Модерният интериорен дизайн на 4-стаен апартамент включва комбинация от хол и кухня. След това трябва да разрушите стената и вместо това да поставите врата (за предпочитане двукрила) или плъзгаща се преграда. Така стаята става по-уютна и практична. От друга страна, този интериорен дизайн не е подходящ за тези, които използват газова печка в кухнята.

Друг практичен вариант за проектиране на съседни стаи е използването на преграда върху ролкови лагери. Може да се постави както при наличие, така и при липса на стена между помещенията.

 

Хол

Тази стая трябва да бъде най-просторната, тъй като е предназначена за събития: приемане на гости, празнуване, семейна вечеря, семейна комуникация. Ето защо дизайнът на хола често предполага наличието на двойни врати на входа.

 

В четиристаен апартамент с подобрено оформление холът обикновено е доста просторен. Следователно интериорният дизайн на помещението включва разделянето му на функционални зони. Традиционно в хола част от площта е отделена за хранене (трапезария) и за почивка. Този дизайн е идеален за продълговати зали (дневни).

 

Спалня за възрастни

Тъй като в класическите оформления на четиристайни апартаменти родителската спалня е малка стая, трябва отделно да оборудвате кабинет или библиотека.

А в четиристайните панелки, напротив, спалните най-често са удължени. Изглежда, че това е изключително неудобно за интериорен дизайн. Въпреки това, с малко въображение, можете да получите фантастичен ефект дори на малка цена.

 

Практичен елемент от интериора на малки спални е използването на окачени конструкции. Те могат да поберат много неща (канцеларски материали, книги, различни папки). И като инсталирате стилен гардероб, ще получите две зони в спалнята: за работа и за спане.

 

За да спестите място в спалнята, интериорният дизайн на 4-стаен апартамент използва удобна и практична ъглова маса за компютър. Най-добрият вариант е маса с висящи рафтове или чекмеджета. Рафтът за системния модул в долната част на масата обикновено заема допълнително място и пречи под краката ви. Работната зона винаги е оборудвана близо до прозореца. Така зрението страда по-малко и по-рядко се използва изкуствено осветление.

 

Професионалните дизайнери знаят много различни трикове за невероятна трансформация на помещенията.

Например, можете да разширите всяка стая на четиристаен апартамент, като просто заемете площта на друга. Ако има достъп до лоджията от спалнята, тези стаи се комбинират с арка. Има ситуации, когато е невъзможно да се разруши стената, а арките ще служат като отлична алтернатива за интериора на стаята.

 

Когато това не е възможно, помислете за интериорен дизайн на четиристаен апартамент със сглобяеми врати хармоника. Ниската им популярност се дължи на факта, че качеството на тези структури често не е много добро. В същото време всеки гост първо вижда само вратата и нейният външен вид му прави първото впечатление. Затова никога не спестявайте от закупуване на врати, целостта на цялостната картина на интериора зависи от тях.

Детска спалня

Дизайнът на детска стая в четиристаен апартамент също предполага нейното разделяне на зони. Дори и да не винаги се спазва предназначението им, зоните създават комфортни условия за детето. Да кажем, че най-малките членове на семейството имат нужда от малко креватче. Но в същото време те се нуждаят от голямо пространство за игра. По-голямата част от времето бебето прекарва на пода. И за да му е топло и удобно, трябва да поставите голям килим с дълга мека купчина в стаята. За играчки трябва да изберете просторна кутия или шкаф.

 

Ако детето вече е на училище, то ще се нуждае основно от работно място. За да направите това, дизайнът на стаята осигурява зона за класове. Масата трябва да бъде поставена близо до прозореца, за да не разваля визията. А в случай на облачно време или вечерни часове се избира настолна лампа с топла светлина. Не забравяйте да се нуждаете от рафтове за книги или шкаф.

 

Баня

В четиристайните апартаменти със стандартен план банята обикновено е отделна, но в панелните апартаменти често е малка по размер и комбинирана с тоалетна. Поради това жителите на апартаменти от втория вариант са изправени пред ежедневни трудности и сложността на регистрацията.

 

Основният проблем на интериорния дизайн на 4-стаен апартамент е удобното разположение на водопровода. В условия на такова ограничено пространство обикновено се използва малка душ кабина или ъглова вана.

 

Можете да разширите банята, като преместите вратата от кухнята. В случаите, когато банята на четиристаен апартамент има голяма площ, не е необходимо преустройство. Тогава дизайнът на стаята се допълва само от практични окачени шкафове и декорация на нощни шкафчета със стилни елементи (парфюм, свещи, ароматни масла).

Източник – Ем Строй Ремонти

Pin It

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *